Mediation school Platanenlaan – Uitkomst van 3 naar 6 miljoen! Wethouder heel tevreden over proces.

Mediation school Platanenlaan – Uitkomst van plus 3 miljoen! Wethouder van der Werf heel tevreden over proces.

De Wethouder en schoolbesturen zijn over hun eigen schaduw gestapt en hebben gekeken naar wat nodig is voor een moderne duurzame school. Dit was in beginsel niet nodig geweest als de wethouder zich had gehouden aan eerdere besluitvorming in de raad. 4.9 miljoen was gereserveerd voor de verbouwing van de school. Uitkomst nu is minimaal 6 of zelfs 7 miljoen. 

De wethouder dacht het beter te weten. 3 miljoen was meer dan voldoende voor de verbouw van de school. Halsstarrig en tegen adviesrapporten in bracht de wethouder haar voorstel van 3 miljoen in de raad. Natuurlijk stemden D66, Lokaal Belang en PVDA in met dit voorstel en trapten met alle overtuiging in dit ondoordachte plan. Onderbouwing was drijfzand volgens de adviescommissie bezwaarschriften. Uitspraak van de adviescommissie bezwaarschriften – de Wethouder wordt onzorgvuldigheid verweten en heeft niet de overleg en inspraak mogelijkheden benut. 

Een mediationtraject werd geadviseerd door de adviescommissie bezwaarschriften. Deze kosten zijn nog niet meegenomen in de meerprijs van de verbouwing evenmin als de tijdelijke opvang van de klassen kinderen tijdens de verbouwing. De wethouder denkt dit op te lossen met de leegstand van oude scholen. Sociaal Zevenaar ziet het niet zitten dat de verwaarloosde school aan Steenhuizen hiervoor wordt ingezet zonder een grondige opknapbeurt.

Tijdens het mediationtraject zijn er minimaal 12 gesprekken gevoerd, diverse bureaus geconsulteerd en aannemers gevraagd om offertes aan te bieden. Deze offertes zijn met 8% verhoogd omdat de aannemers geen bestek hadden om mee te rekenen. Aanvullend is het bedrag met 400.000 verhoogd voor het ” bijna energie neutraal maken van het gebouw”.  Er zit dus nog een bandbreedte in de genoemde bedragen.

In 2014 heeft Sociaal Zevenaar al geprotesteerd tegen het voorstel van de wethouder om de kosten van 4.9 miljoen terug te brengen naar 3 miljoen. We hebben de school bezocht, alle scheuren, lekkages, klimaat problemen en veiligheidsproblemen gezien en besproken met de bestuurders. Voor ons was het duidelijk – hier moest snel verbetering komen. Veiligheid moest gegarandeerd zijn en goede leeromstandigheden voor de kinderen geboden. Na het opvoeren van de druk door Sociaal Zevenaar heeft de wethouder opdracht gegeven onveilige situaties als instortende plafonds te verhelpen. Daarmee heeft ze tijd gekocht om het budget naar beneden bij te stellen. Drie jaar later is er dan eindelijk duidelijkheid; het mediationtraject beëindigd, het vertrouwen beschaamd en het bedrag bekent; het wordt 6 a 7 miljoen. 

De uitleg van de wethouder; de aanvraag is veranderd. Er is nu rekening gehouden met energieneutraal bouwen. Hiervoor is 400.000 euro opgenomen dus dit verklaard niet het enorme bedrag van 7 miljoen of iets minder duurzaam maar altijd nog 6 miljoen.

Begrijpt u het nog? Deze vorm van besturen is laakbaar en beschadigd het vertrouwen in het lokale bestuur.

U kunt erop rekenen dat Sociaal Zevenaar zeer kritische vragen gaat stellen over dit dossier en de kosten van het mediationtraject.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.