Hal 12 oneerlijke concurrentie?

Doordat het college niet de regie wil pakken op de afspraken over de te draaien films door het filmhuis in Hal 12 werkt ze direct mee aan het ontstaan van oneerlijke concurrentie met de bioscoop. Het debacle over hal 12 is nog niet klaar.
Het is al een probleem om de bouwkosten binnen de begroting te houden. Daarnaast heeft het college extra budget gevraagd om de filmzalen van bijvoorbeeld extra geluidsisolatie te voorzien.
Er is ook nog steeds geen exploitatiebegroting vrijgegeven. Een begroting waarvan we op voorhand weten dat er een structureel aanvangstekort is van meer dan €200.000,- per jaar. Ook bijzonder is het dat het filmhuis nog geen contract heeft getekend maar een intentieverklaring (een soort van belofte maar dan op papier).

Dinsdagavond 18 juni 2019 werd er opnieuw gesteggeld over hoe er bijvoorbeeld omgegaan wordt met de positie die de gemeente Zevenaar inneemt bij het invullen en het sluitend maken van deze begroting.

Concurentiepositie

Een goed voorbeeld hiervan is het gedoe om de concurrentiepositie van het filmhuis ten opzichte van Movie Unlimited. Door de directie van deze laatste werd opnieuw ingesproken in de commissie.
Deze vraagt aan het college om afspraken te maken over de te draaien films in het filmhuis. In filmhuizen in Nederland wordt een bepaald soort films (o.a. Arthouse) gedraaid. Dit zijn vaak kwalitatief goede films, weliswaar flink gesubsidieerd, maar voor een kleinere groep publiek. Volgens de heer Molenaar (Movie Unlimited) zou het filmhuis hier volop moeten inzetten. Zoals ze dat nu ook al voor het grootste deel doet. Commerciële films horen niet thuis in een filmhuis.

Waar gaat het dan mis?

In de huidige situatie kan het filmhuis gerund met een grote groep vrijwilligers, subsidie van de gemeente Zevenaar en de opbrengsten uit de bar hun begroting sluitend krijgen.
Maar met de verhuizing naar Hal 12 veranderd er het een en ander in de situatie.
Eén van de belangrijkste inkomstenbronnen, namelijk de bar-omzet vervalt en hiermee is het filmhuis gedwongen om op een andere manier inkomsten te genereren. En u raad het al, een voor de hand liggende oplossing is het vertonen van meer films uit het commerciële circuit en kinderfilms. Een gemeente zou een betrouwbare overheid moeten zijn voor iedereen. Met deze keuze laat ze zien dat niet te zijn.

Op de vraag van Joke Harmsen van Sociaal Zevenaar of het filmhuis alleen huur hoeft te betalen voor de momenten dat ze de zaal gebruikt werd door de wethouder nauwelijks gereageerd. Volgens wethouder Anita van Loon moeten we niet in hokjes denken hoe de invulling van de huurpenningen zal gaan in hal 12. Op de vervolgvraag hoe het dan wel geregeld gaat worden kwam ook geen antwoord. De commissie moet wachten tot de exploitatie begroting compleet is, met een beetje geluk is dat dan voor het zomerreces.

Ook op de eerder gestelde vraag of het mogelijk is om het filmhuis te verplichten geen commerciële films meer te draaien (althans niet meer dan nu) wil of kan de wethouder geen antwoord geven. Het college is van mening dat dit niet de taak van het college is. Maar is het faciliteren van de eerder genoemde oneerlijke concurrentie dat wel dan?

De mening van Sociaal Zevenaar

De partij van Sociaal Zevenaar is blij met een instelling zoals het filmhuis. Als we zien met welk een passie en gedrevenheid de vrijwilligers en het bestuur zich inzetten dan is dat zeer lovenswaardig. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Maar we zijn ook blij met het uitgaanscentrum in Zevenaar welke een unieke locatie is en waarvan de bioscoop een belangrijk deel van uitmaakt.
Als we spreken over leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het centrum van Zevenaar dan heeft de markt met al zijn horeca daarin ook een belangrijke regionale functie.
Wij zouden het dan ook heel jammer vinden als de bioscoop zou verdwijnen en daarmee dus een stuk van de aantrekkelijkheid van het horecaplein.

De fractie van Sociaal Zevenaar vindt het belangrijk dat zowel het filmhuis alsmede de bioscoop beschikbaar blijven voor Zevenaar. Wij vinden dat het prima te regelen is tussen beide partijen welk type films beiden draaien. Het filmhuis en Movie Unlimited weten beiden vanuit hun professie prima wat een filmhuisfilm is en wat niet.
Het mediationtraject is mislukt maar we zouden graag zien dat alle drie partijen er gezamenlijk uitkomen. De wethouder heeft gistermiddag opnieuw een uitnodiging verstuurd aan de twee partijen om met elkaar in overleg te treden (Movie Unlimited had al meerdere malen een verzoek ingediend om ook met de gemeente een gesprek te hebben).
Geef elkaar de ruimte en laat een ieder zijn eigen ding doen maar dan wel met goede afspraken.
Aan het college geven we graag mee dat we wanneer er geen goede afspraken komen er in de toekomst alleen verliezers zijn (behalve de advocatenkantoren dan).

(C) artist impression bureau Rowin Petersma

2 thoughts on “Hal 12 oneerlijke concurrentie?

  • Wat ’n hoop gewauwel. Ik had verwacht/gehoopt ’n creatief voorstel van Sociaal Zevenaar te lezen over hoe de gederfde inkomsten van het Filmhuis door het wegvallen van de barinkomsten kunnen worden gecompenseerd. Niets daarover. Teleurstellend.

    • Beste Willem,
      hartelijk dank voor je reactie. Wij gaan niet over het invullen van begrotingen van verenigingen en stichtingen. Dat is aan hun zelf hoe een en ander op te lossen. Het gaat in dit artikel om het feit dat de gemeente Zevenaar oneerlijke concurrentie faciliteert. Hartelijke groet, Huub Meijer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.