Amendement Sociaal Zevenaar VOG raadsbreed aangenomen

In de raadsvergadering van 28 november 2018 werd de legesverordening 2019 behandeld.
Het gaat dus om de leges die u als inwoner van Zevenaar betaald wanneer u een dienst, bijvoorbeeld een paspoort, van de gemeente nodig heeft.

Eén van de leges betreft de kosten die men moet betalen voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zijnde € 41,35.
Een deel van dit bedrag moet de gemeente afdragen aan de rijksoverheid en een ander deel zijn de kosten die de gemeente Zevenaar maakt.

Deze VOG wordt steeds vaker geëist van iemand, wanneer deze vrijwilligerswerk wil gaan doen bijvoorbeeld op het gebied van sport of zorg. Is dit voor een sportvereniging dan wordt deze vaak via de sportvereniging en het NOC NSF vergoed. Vaak hebben instellingen ook een regeling voor de VOG voor vrijwilligers maar helaas komt het ook voor dat er geen regeling is en de betreffende persoon de VOG zelf moet betalen. 

Sociaal Zevenaar vindt het belangrijk dat iedereen die wil bijdragen aan de samenleving door middel van vrijwilligerswerk, dat zou moeten kunnen doen zonder bijkomende kosten. Daarom wilden we dat iedereen gratis een VOG kan aanvragen en daarom hebben we hiervoor een amendement ingediend op het raadsvoorstel.
Gelukkig hebben we ook de rest van de raad kunnen overtuigen van het nut en de noodzaak van ons amendement en is deze aangenomen. En daar zijn we heel erg blij mee.

De formele tekst van de verordening is als volgt.

Om in aanmerking te komen voor een VOG tegen nultarief moet de aanvrager voldoen aan de navolgende voorwaarden:
– de aanvrager komt niet in aanmerking voor een kosteloze verstrekking van de VOG middels de landelijke regeling www.gratisvog.nl en kan deze afwijzing overleggen bij de aanvraag.
– de aanvrager verricht werkzaamheden op vrijwillige basis en is niet in dienst van de instelling/organisatie.
– de aanvrager ontvangt voor de werkzaamheden geen arbeidsbeloning.
– de aanvrager is inwoner van de gemeente Zevenaar of verricht vrijwilligerswerk voor een vrijwilligersorganisatie in de gemeente Zevenaar.
– de vrijwilligersorganisatie waar het vrijwilligerswerk wordt verricht is een Sociaal Belang Behartigende Instelling of een Algemeen Nut Beogende Instelling.

In het geval de aanvrager voldoet aan de hiervoor beschreven voorwaarden, komt uitsluitend de aanvrager zelf in aanmerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.